zondag 27 maart 2016


NOMEN EST OMEN
je naam is je bestemming

De rol van de naamgeving van nieuw-geborenen is in de 21ste eeuw in Europa en Noord-Amerika van een totaal andere orde, dan in bijvoorbeeld de 18e en 19e eeuw. In het grootste gedeelte van de ons bekende geschiedenis is het geven van een naam aan je kind van bijzonder groot belang. Voorvaderen werden ermee geëerd, klassieke helden en goden/godinnen werden er door aangeroepen (ter bescherming) en (familie) aspiraties en bondgenoten werden getoond.
Dit is in bepaalde kringen, zeker in de koningshoven nog steeds het geval. De naam van de kleine Engelse kroonprins is dan ook een statement, waar lang over is nagedacht en geconsulteerd. De namen van de laatste Engelse troonpretendent zijn waarschijnlijk astrologisch onderbouwd en zal de bevalling op het juiste moment in gang zijn gezet.
Koningin Olympia van Macedonië probeerde door middel van kruiden, de bevalling van Alexander (later: de Grote) zo lang mogelijk uit te stellen tot de juiste constellatie aan de hemel was verschenen.

De namen van de Engelse troonpretendent:
George
Alexander
Louis

GEORGE: “Landbouwer” (verg. Agricola). Heiligennaam: St.-George, afkomstig uit Turkije (heiligverklaring in 303). Vooral in het Oosten vereerd (Georgië), later in de Middeleeuwen door de Kruistochten in onze contreien bekend geworden. Sinds Richard Leeuwenhart patroon van de ridders en Kruisvaarders. Gewoonlijk wordt St.-George afgebeeld als een ridder op een schimmel, met een witte vaan met een rood kruis, terwijl hij een draak bestrijdt. Volgens de legende heeft George het monster gedood omdat de draak op het punt stond een jong meisje te verslinden. St.- George is ook de patroon van Engeland; door aartsbisschop Chichele in 1415 bepaald. George is dan ook een bekende verschijning in de lijst met Engelse koningen. De Heilige is ook patroon van de padvinderij.
ALEXANDER – “de afweerder der mannen, de beschermer.” (Grieks) Veelvuldig voorkomende naam (Turkije) en wordt ook in het Nieuwe Testament een aantal malen genoemd. Beroemd geworden door Alexander, bijgenaamd de Grote, die in de 3e eeuw voor Christus het Perzische Rijk vernietigde en met zijn leger tot in India reikte. Een militair genie en nooit op het slagveld verslagen. Waarschijnlijk vergiftigd, op het moment, dat hij zijn blik op het Westen liet vallen. De naam komt voor bij de Russische tsaren en de koningen van Schotland.
LOUIS – bekend geworden door de Franse koningen. Louisiana en St. Louis (VS) herinneren nog aan de Franse globale expansie. Stamt van: Lodewijk; tweestammige Germaanse naam: betekenis “roemvol strijder”. Sommige etymologen kiezen voor “strijder om buit”. De eerste Merovingische vorst heette zo. Verlatijnst: Ludovico en Clovis. In 1603 werd de naam Louys voor het eerst in Rotterdam aangetroffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten