zondag 22 oktober 2017


SOMETHING TO THINK ABOUT

BIODIVERSITEITIn 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 driekwart van de vliegende insecten verdwenen.

De teruggang van het aantal insecten werd al vermoed, maar blijkt veel groter dan gedacht. In Nederland en elders in Europa is de teruggang vermoedelijk net zo groot.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Nijmegen en Duitse collega's.

Afgelopen jaren was al duidelijk geworden dat bijen en vlinders, steeds minder voorkomen in West-Europa en Noord-Amerika. Ecosystemen zijn afhankelijk van bestuivers voorde voedselproductie en insecten dienen als voedsel voor zoogdieren en vogels. Ook bij hen is er een duidelijk sprake van achteruitgang. Veel oplossingen zien de onderzoekers niet. Minder gebruik van pesticiden en het herstellen van bloemrijke akkerranden in de landbouw.Een groep onderzoekers meent een duidelijke oorzaak te hebben gevonden. Volgens hen ligt die in de onstuimige groei van mobiele telefoons, wifi en zendmasten.

Straling heeft een funest effect op bijen en vlinders. Bijenvolken verdwijnen als er een mobiele telefoon in de korf aanwezig is. Vlinder raken gedesori├źnteerd en raken ge├»soleerd van hun soortgenoten. Om de voedselproductie op pijl te houden, zal straks de pollenisatie met de hand moeten gebeuren. Een onmogelijke taak, met voedseltekorten tot gevolg.

Deze conclusies, net als de relatie tussen kanker, hersenbeschadiging (autisme) en de straling, waar we aan blootgesteld, worden gemarginaliseerd. De macht van de telecommunicatie-industrie, sociale media en smartphones is zo groot en de economische belangen zijn immens, waardoor deze conclusies niet onder de publieke aandacht komen. Een rol in het publieke debat spelen ze zeker niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten