woensdag 24 januari 2018


EEN KLEURRIJK HARLINGER RAADHUIS
Een bezienswaardigheidAan
de burgemeester, wethouders, gemeenteraadsleden en gemeentepersoneel,

...
Ik wil U vragen om op enig moment het Raadhuis aan de noordzijde te verlaten en dan uw werkplek eens goed te bekijken.
Het is een prachtig monumentaal pand, maar het is bleek en vaal. Daardoor krijgt dit prachtige pand, niet de aandacht en heeft het niet uitstraling, die het verdient.
De bedoelingen van de oorspronkelijke architect komen volstrekt niet tot hun recht. De ornamentuur en het hoogwaardige houtsnijwerk blijven onzichtbaar. Diverse oorspronkelijke ramen zijn dichtgemetseld. Herstel zou door een grondige restauratie moeten gebeuren; met oog voor detail, maar vooral voor kleur.
Hetzelfde geldt voor het ijzerwerk van de brug over de Noorderhaven. Hiervan worden het vakmanschap en de details met de witkwast weggepoetst.

Goed voorbeeld, doet goed volgen.
Meerdere panden aan de Noorderhaven, een bezienswaardigheid op zich lijden aan vertroostelozing, verwaarlozing, verwitting en verschraling. Het opknappen van ons Raadhuis zou stimulerend kunnen werken. Veel panden bezitten unieke bovenlichten en andere details, die in de huidige toestand onzichtbaar blijven.
De Noorderhaven zou een unieke bezienswaardigheid van Friesland kunnen worden.

Het leven lijkt vaak vaal en grauw, daarom moeten we kleur aanbrengen waar het mogelijk is. Daar worden mensen vrolijk en optimistisch van.Geen opmerkingen:

Een reactie posten