donderdag 28 januari 2016

Taalnieuws

Het bedrijf Nike maakt sportschoenen met Chinese tekens op de achterzijde. Bekijk je de schoenen afzonderlijk, dan betekenen de tekens 'rijk worden' en 'geluk'. Maar zet je de schoenen naast elkaar, dan staat er 'dik worden'.
(Bron:
Het Nieuwsblad)

In sommige Deense clubs moeten mensen voortaan bewijzen dat ze Deens, Duits of Engels spreken voordat ze naar binnen mogen.
(Bron:
Het Laatste Nieuws)

Liam en Emma waren vorig jaar de populairste babynamen in Nederland.
(Bron:
Onze Taal)

 
 
Streng Brits taalbeleid
Tweeënhalf jaar. Groot-Brittannië investeert 22 miljoen pond in taallessen voor anderstaligen, dat heeft premier David Cameron bekendgemaakt. In het nieuwe taalbeleid valt op dat geïmmigreerde vrouwen na tweeënhalf jaar een taalproef moeten afleggen om te bewijzen dat ze de Engelse taal goed beheersen. Slagen ze niet, dan kunnen ze het land uit gezet worden. Dat lokt commentaar uit. Zo zijn er al enkele duizenden reacties op een artikel in The Guardian.

Hoe zou u het er zelf vanaf brengen? Test uw Engels op de website van The Independent in een korte
taaltoets.
Lees meer
 
 
Taal leren: hoe ouder, hoe moeilijker
Geen 'kritische periode'. Nieuw onderzoek naar hersenreacties wijst uit dat er bij leerders van een tweede taal geen 'kritische periode' bestaat voor het leren van grammatica. Er is dus geen leeftijdsgrens waarvoor begonnen moet worden met het leren van een vreemde taal om het niveau van een moedertaalspreker te bereiken. Wel neemt de ontvankelijkheid voor het leren van een vreemde taal geleidelijk af.
Lees meer
 
 
They in plaats van he en she
Rechtzetting. In Taalpost van gisteren berichtten we over de evolutie van het Engelse persoonlijk voornaamwoord they. Enkele opmerkzame lezers wijzen ons erop dat het anders in elkaar zit: they als vervanging voor he en she is inderdaad handig en wordt steeds meer gebruikt, maar de werkwoordsvorm die erbij hoort, blijft gewoon het meervoud (dus bijvoorbeeld: 'they are'). Wel is er onder de taalgebruikers een kleine minderheid die vindt dat het tijd is om 'they is' te gaan zeggen, maar dat gebruik stuit op bijna algemeen verzet, voornamelijk omdat dat 'echt' ongrammaticaal zou zijn en onnatuurlijk klinkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten