maandag 14 november 2016


HARLINGER WANDELVERHALEN
HEIDENSE AFBEELDINGEN AAN GEVELS EN BOVEN DEUREN IN HARLINGEN: DE HOORN DES OVERVLOEDS

De Cornucopia (Latijn; cornu (hoorn) en copia (voorraad)) heet in het Nederlands de Hoorn des overvloeds. Dit legendarische voorwerp, dat (zoals de naam suggereert) overvloed schonk, stamt oorspronkelijk uit de Griekse mythologie.
Volgens de mythe is de Cornucopia de hoorn van de geit Amalthea, die Zeus zoogde op Kreta. Als dank zette Zeus haar aan de hemel als een sterrenbeeld en haar hoorn schonk de houder ervan alles wat hij of zij begeerde.
De Romeinen associeerden vooral hun godin Fortuna met de Hoorn des overvloeds, maar ook de godinnen van de Hoop (Spes) en de Eendracht (Concordia) werden afgebeeld met de Cornucopia. Caligula liet een sestertie slaan van hemzelf met op de keerzijde zijn drie zussen met elk een cornucopia.
De Hoorn des overvloeds wordt als symbool vaak gebruikt in de heraldiek. In Noord-Amerika wordt het vaak geassocieerd met Thanksgiving Day.

Thanksgiving Day (dankzeggingsdag), vaak verkort tot Thanksgiving, is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dank wordt gezegd (traditioneel aan God) voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada, waar de oogst eerder in het jaar eindigt, wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd. In protestants-orthodoxe kerken in Nederland bestaat de Dankdag voor het Gewas.
Thanksgiving wordt gevierd met de hele familie en men legt grote afstanden af om bij elkaar te kunnen zijn. Omdat het in de VS op een donderdag valt, is het meestal zo dat werknemers ook vrijdags vrij krijgen. Daardoor wordt een familiereünie van vier dagen mogelijk.


NET ALS DE LEVENSBOOM IS DE HOORN DES OVERVLOEDS AMPER ZICHTBAAR DOORDAT ZE WIT ZIJN OVERGESCHILDERD. HARLINGEN WORDT KLEURRIJKER EN INTERESSANTER, ALS ZE PASSENDE KLEUREN ZOUDEN KRIJGEN.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten