woensdag 23 november 2016


PROMOTIE VAN HARLINGEN

HARLINGEN KENT 1000 MONUMENTEN

Cultuurhistorische waarden zijn in de gehele gemeente Harlingen te vinden. Het telt 513 rijksmonumenten, 89 gemeentelijke monumenten en meer dan 400 beeldbepalende panden. Hierdoor staat Harlingen in de top 20 van de gemeenten in Nederland, met het grootste aantal monumenten. Dit is, gelet op de geringe oppervlakte en aantal inwoners, zeer bijzonder te noemen.
In tegenstelling tot de moderne straten en wijken is in de oude kern de bebouwing verschillend. Elk pand wijkt af van de buurman en buurvrouw. Een lust voor het oog.

Maar hiernaast bezit Harlingen en de dorpen op het gebied van erfgoed nog veel meer. De stadskern is een beschermd stadsgezicht en en daarnaast vallen het Roodbaardplantsoen (Engelse Tuin), de terpen en kwelderwallen onder landschappelijke bescherming. Harlingen kent een gemeentemuseum en is de thuishaven van de “bruine vloot” en daarom al een bezoek waard. Varend erfgoed zogezegd. Maar er zijn ook nog onzichtbare schatten, die onder steen en klei bewaard liggen of verborgen zijn in de verhalen van de dorpen en de stad.

In de oude kern van Harlingen zijn een aantal clusters van monumenten aan te wijzen. Korte en Lange Kerkstraat, inclusief de “Dom”, de noordkant van de Zuiderhaven, de Voorstraat en de stegen en de Noorderhaven.
Deze laaste wil ik er uit lichten als voorbeeld hoe door een aantal eenvoudige aanpassingen het een pareltje kan worden; een wandeling met de kinderen waard., deze zoet-zout waterhaven bezit nog haar historische karakteristieken en is in zijn geheel als uniek voor Nederland te karakteriseren. Een toeristische trekpleister van jewelste, een magneet voor de bewoners van Harlingen en een economische “motor”.
Nu nog mist de Noorderhaven de noodzakelijke uitstraling om bovengenoemde doelen te realiseren.

Wat te doen?
  • de Noorderhaven kleur te geven; de diversiteit in panden leent zich dar uitstekend voor.
  • Accentuering architectonische details, die nu nog door een dikke laag witte verf worden verborgen (Stadhuis, Noorderke)
  • Een aantal panden kent fraaie bovenlichten en deze kunnen als voorbeeld dienen voor die panden, waar ze zijn verdwenen.
  • Gevelstenen en ornamenten woden vergeten (Hoorn des Overvloeds bijv,)
  • De Noorderhaven omtoveren in een historische Haven en niet in een haven voor particulieren. Maritieme activiteiten (Wereldkampioenschap wrikken!).
  • Noordelijk gedeelte autovrij. Antiekmarkt, plantjes markt e.d.

    Het beleid van de gemeente verplichtte tot voorheen dat panden in de stad en de “kattenluikjes” tussen huizen, groen en wit moesten worden geverfd. Gelukkig wordt dit beleid verruimd en biedt mogelijkheden om de Noorderhaven (en de andere delen van de stad) opnieuw in te kleuren, zodat hun schoonheid en uitstraling zichtbaar wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten