woensdag 18 januari 2017


waar we gemakkelijk aan voorbij gaan:
STRUIKELSTENEN

In december 2011 heeft de vereniging Oud Harlingen, samen met het Centraal Comité 1945 herdenkingsmonumenten gerealiseerd voor de 46 joodse Harlingers, die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd....
De monumenten – “Struikelstenen”- zijn keien van 10x10x10 centimeter met een messing bovenplaat. Daarin worden de naam en geboortedatum gegraveerd en daarnaast de datum van deportatie en de datum en plaats waar het slachtoffer is omgekomen. De Harlinger “stroffelstienen” worden onderdeel van een internationaal project. Er liggen al zo'n 30.000 Struikelstenen in landen als Frankrijk, Polen en Italië. Maar ook dichterbij, bijvoorbeeld in Leeuwarden.
De stenen zijn geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de joodse bewoners zijn verdreven. Zo blijven de slachtoffers van de oorlog individueel en zichtbaar verbonden met de straat en het huis waarin ze woonden.
In Harlingen gaat het om panden aan de Hoogstraat, Kleine Bredeplaats, Grote Ossenmarkt, Midlumerlaan, Rozengracht, Heiligeweg, Havenplein, Stationsweg, Simon Stijlstraat, Grote Kerkstraat, Schritsen, Rommelhaven en Noorderhaven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten