dinsdag 23 mei 2017


SOMETHING TO THINK ABOUT
Voor mij ligt een wereldkaart, uitgeknipt in 2004. Erop de “Wereld in Conflict”, brandhaarden die in 2004 zijn opgelaaid, nog steeds spelen of sluimeren.
Vergelijken deze gegevens, met de huidige situatie, dan vallen een aantal zaken op:
In Colombia is een vredesproces op gang gekomen, de burgeroorlogen in Nepal en Algerije zijn geluwd; net als op Mindanao en Atjeh. Maar een groot aantal landen, dat in oorlog was met de buren of interne conflicten te kampen heeft, heeft hieronder, na 14 jaar, nog onder te lijden. Afghanistan (2003), Irak (2003) en in diverse Afrikaanse landen (Nigeria, Mali, Zuid-Soedan en Somalië (o.a.).

Maar er zijn de afgelopen jaren nog meer vuren ontstoken. In Jemen bombardeert Saoedi-Arabië met Amerikaanse wapens (the best there are!) rebellen, fungeert Libië als toegangspoort tot Europa en is Syrië, schijnbaar, voor de toekomst verloren.

We kunnen op het moment spreken van een gedecentraliseerde 3e Wereldoorlog en onze soldaten vechten en sterven, zinloos, ver van huis. Wat onze militairen is opgebouwd, bijvoorbeeld in Afghanistan is door de oprukkende Taliban onze bijdrage teniet gedaan. Meer en meer geld gaat er naar Defensie en dit gaat ten koste van de ouderenzorg, het onderwijs en culturele activiteiten. Na de aanschaf van de JSF, voor onze luchtmacht, aast de Koninklijke Marine nu op 4 nieuwe onderzeeboten. Kosten: miljarden euro.
Het kan blijkbaar niet op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten