vrijdag 2 februari 2018


SOMETHING TO THINK ABOUT
DE TELOORGANG VAN DE AMAZONE-INDIANEN
De Walapistam wordt met de ondergang bedreigd, wanneer mijnbouwbedrijven toegang tot hun gebied wordt gegeven (ongeveer de grootte van Zwitserland). Deze zoeken naar goud, olie en zeldzame metalen.
Daar zijn wij allemaal afnemer van. Niet alleen in sieraden, maar vooral ook in mobiele telefoons, computers, laptops, elektrische apparaten worden zeldzame metalen gebruikt en verbruikt. Als consumenten jagen we een consumptiespiraal op, waar heel veel geld wordt verdiend aan de handel in zeldzame metalen, omdat we de nieuwste Ipad of Ifone willen bezitten. De mijnen raken uitgeput en de prijzen stijgen. De laatste jaren is een auto een privaat-electronisch domein geworden zodat ook de auto-industrie grootverbruiker van metalen is.
In elk stapje van de consumptie kun je nee zeggen of nu even niet.
Ik draag bijvoorbeeld geen goud, rijd geen auto en heb geen mobiele-telefoon, nooit gehad trouwens. Als meer mensen als consument NEE zeggen, wordt kopen een wapen.

De wegen, die de mijnbouw mogelijk maken, betekenen het einde van het regenwoud. Thuisloze boeren zullen de groene restanten platbranden om te overleven. Vrachtwagens, met kolossale boomstammen of olie, rijden af en aan en er zal geen boom meer staan. En dat allemaal, simpel gezegd, om een gouden wedding-ring, een pratende wasmachine of een telefoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten