vrijdag 15 juli 2016

    


Begraafplaats van de Filistijnen gevonden in Asjkelon

Archeologen hebben in de Israëlische badplaats Asjkelon een begraafplaats van de Filistijnen blootgelegd. De ontdekking is al in 2013 gedaan, maar pas afgelopen weekend bekendgemaakt door het Leon Levy Expedition-team.
Het Israëlische onderzoeksteam doet al enkele decennia onderzoek naar de aanwezigheid van Filistijnen in het gebied van het huidige Israël. In de Bijbel wordt veelvuldig geschreven over de Filistijnen, met wie de Israëlieten geregeld overhoop lagen. Het verhaal over David en Goliath is daar een bekend voorbeeld van. De reus Goliath was volgens deze geschiedenis een kampioenvechter voor de Filistijnen. In een tweegevecht werd hij verslagen door de herdersjongen David (met zijn slinger). In Bijbelse verhalen worden de Filistijnen vaak weggezet als barbaars, moorddadig en vernielzuchtig. We danken hier de uitdrukking naar de filistijnen gaan aan.

Video over de ontdekking van de Filistijnse begraafplaats:


Ook in oude Egyptische, Babylonische en Assyrische bronnen wordt melding gemaakt van het volk. Hoewel de Filistijnen dankzij deze verhalen vrij bekend zijn, is over het volk zelf niet heel veel bekend. Ze worden onder meer geassocieerd met een bepaald type aardewerk, maar waar het zeevarende volk precies vandaan kwam is bijvoorbeeld nog altijd onduidelijk. Vermoedt wordt dat de Filistijnen zich rond 1200 voor Christus vestigden op een kuststrook in het zuiden van Kanaän. Maar waar kwamen ze vandaan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten