dinsdag 12 juli 2016

HOEZO GARGOUILLE




Een waterspuwer of gargouille is een uitmonding van een goot, vergaarbak of waterbekken met het doel al dan niet overtollig water af te voeren.
Een spuwer is gewoonlijk een figuur uit steen gehouwen, die zich ter hoogte van de dakrand van gebouwen bevindt. Deze sculptuur - vaak een sinistere voorstelling van duivels, monsters of roofvogels - doet dienst als regenwater afvoer, om te voorkomen dat het regenwater langs de gevel naar beneden stroomt. Waterspuwers worden al sinds de oudheid toegepast, maar worden vaak vooral geassocieerd met de gotiek.
De achtergrond:
Garguiem (gargouille) is de naam voor een reusachtige, slangachtige draak, die in de Middeleeuwen uit de Seine opdook. Het monster viel passerende boten aan en veroorzaakte overstromingen. Aarstbisschop Romain van Rouen was de enige, die het beest durfde te benaderen. Om het aan land te lokken, gebruikte hij een ter dood-veroordeelde gevangene als aas. De draak kwam aan wal. De geestelijke maakte met twee vingers een kruisteken, waarop de draak mak en gehoorzaam werd. De aartsbisschop leidde het monster naar de stad, waar hij het liet slachten. Toen de bevolking het kadaver wilde verbranden, wilde dit met de kop en de nek niet lukken. Men besloot toen om de restanten aan de kathedraal te bevestigen als toonbeeld van de almacht Gods.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten