maandag 19 december 2016

HARLINGER STRAATNAMEN
Van de “vereniging Oud Harlingen” ontving ik een oude ansichtkaart. “Paul Krugerlaan bij winter.”
Het gaat hier om een ingrijpende transformatie. Wat nu de Zuid-Oostersingel heet, was vroeger de Paul Krugerlaan en de houten brug is rond 1900 gesloopt en vervangen.
Ik denk, dat de naamsverandering een politieke achtergrond. Paul Kruger, van het wildpark, was de voorman van de Boerenbeweging, die in Zuid-Afrika een eigen staat hadden gesticht. Die onafhan
kelijkheid werd door de Engelsen betwist en bevochten. Vooral toen er goud en later diamanten werden gevonden.
Toen de Engelsen opdrongen, werden in Nederland straten vernoemd en beelden geplaatst (President Steijn in Deventer).
Dit was natuurlijk een doorn in het oog van de overwinnaar, Engeland. Harlingen onderhield nauwe economische banden met name met Londen en Hull. De stad noemde zich “Kleine Londen”. Om de lieve vrede werd de Boerenheld Paul Kruger uit het straatbeeld verwijders, om Zuid-Oostersingel te worden gedoopt.
Een andere naamsverandering trof de kade Leeuwardere(i)nd. Beide kades/straten werden Franekere(i)nd genoemd. Hiermee werd een stukje historie weggepoetst. Aan het Leeuwardere(i)nd vertrokken de boten naar Leeuwarden, aan de overkant (bakkerij Overzet) de boten naar Franeker! Er waren derhalve ook logementen e.d. Het hoekpand bij het park heet niet voor niets “Morgenwekker”.
Tot slot de “Roepertsteeg”, tussen Voorstraat en Noorderhaven.
Deze steeg was in vroeger jaren een “poeper”-steeg. Een plek waar bezoekers aan Harlingenhun ontlasting konden doen. Aan de poorten en bij het havenkantoor konden vreemdelingen een penning kopen, die hiertoe het recht gaf.


foto van Situ Harns.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten