zondag 21 februari 2016


SiTU Cursus Tweede Wereldoorlog

de samenzweerder: admiraal Wilhelm Canaris.



Canaris bewees zich in de 1e Wereldoorlog, als kapitein van een U-boot en werd meermalen gedecoreerd.

Canaris' carrière kwam in een stroomversnelling, toen Hitler aan de macht kwam en de “Kriegsmarine” werd uitgebouwd. Het is bekend, dat Canaris honderden Joden heeft helpen ontsnappen. Tegelijkertijd participeerde hij op het hoogste niveau bij de opbouw van de Nazi-oorlogsmachine. Met instemming van Hitler werd Canaris aangesteld als “Spion der Spionen”; leider van de “Abwehr”, de militaire inlichtingendienst van de “Wehrmacht”.

Canaris was een goede vriend van de Spaanse dictator Franco en SS-leider Heydrich, die de Holocaust organiseerde in Oost-Europa.

Het is bekend, dat admiraal Canaris geen uitgesproken Nazi was, maar dat zijn aanvankelijke bewondering voor der Fuhrer omsloeg. Hij raakte betrokken bij samenzweringen om Adolf Hitler ten val te brengen. Hij schrok echter terug voor concrete stappen. Trouw aan Duitsland en daardoor Hitler, gaf de doorslag.

Na de bomaanslag op Hitler in 1944 werd Wilhelm Canaris opgepakt en ondervraagd. Canaris had dit voorzien en de SD kon geen belastende verklaringen of documenten vinden.

Toch werd de admiraal in een concentratiekamp opgesloten. Het leek erop, dat hij het einde van de oorlog zou halen. Tot het noodlot toesloeg. Bij het leegruimen van de Abwehr-kantoren vonden de soldaten handgeschreven documenten. Het waren de persoonlijke dagboeken van admiraal Wilhelm Canaris.

Toen Adolf Hitler de dagboeken onder ogen kreeg, gaf hij opdracht om Canaris, samen met 2 andere Abwehr-medewerkers, om het leven te brengen. Vier dagen voordat het concentratiekamp zou worden bevrijd, werd Wilhelm Canaris opgehangen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten