vrijdag 26 februari 2016


SiTU Cursus WO2:
Het verraad van Heinrich Himmler
Afbeeldingsresultaat voor heinrich himmler
Zelfs voorafgaand aan de Duitse inval van Polen was er contact tussen Duitse en Engelse diplomaten en politici over samenwerking tegenover de groeiende macht van de Sovjet-Unie. Er waren duidelijke aanwijzingen, dat Stalin zijn militaire macht in het Westen opbouwde. Een ideologisch gemotiveerde strijdmacht, klaar om het corrupte Westen te overmeesteren. Die plannen waren er ook en de Nazi's werden geconfronteerd met een formidabele tegenstander. Het militaire overwicht van Duitsland was enorm en miljoenen (!) Russische soldaten werden gedood, gewond of krijgsgevangen gemaakt. Dit is een vergeten drama. De Duitsers hadden volstrekt geen rekening gehouden met dergelijke aantallen krijgsgevangenen. De overlevenden werden gebruikt als dwangarbeider of kozen er voor om met de Duitsers mee te vechten. Sommigen overleefden de oorlog., om door Stalin te worden vermoord.
Rudolf Hess vloog naar Groot-Brittannië om vrede met Engeland te sluiten. Na de invasie en de dreigende nederlaag in het Westen zoeken hoge Nazi's contact met de Geallieerden (o.m. Via de koning van Zweden en de Paus). Doel van de besprekingen: vrede in het Westen en deelname van de Geallieerden aan de strijd tegen Rusland, die Nazi-Duitsland op dat moment voerde en dreigde te verliezen.

2
Op 28 april 1945 ontvangt Adolf Hitler een afschrift van een persbericht van het persbureau Reuter. Heinrich Himmler heeft de Engelsen en Amerikanen, in de overtuiging dat Adolf Hitler op dat moment al dood is, een vredesvoorstel gedaan. Hij probeerde hiermee een wig tussen de Geallieerden te drijven. Himmler hoopte, dat de Amerikanen en Britten, samen met het restant van het Duitse leger, de strijd met de Russen, het communistische gevaar, zouden aanbinden. De Geallieerden wezen het voorstel onmiddellijk af.
Hitler was overdonderd door dit bericht. Heinrich Himmler, de Reichsfuhrer SS, opperbevelhebber van het reserveleger en de Volkssturm en organisator van de “Endlosung”, had hem verraden. Himmler, 2e in de Nazi-hiërarchie, was hem altijd volledig trouw geweest. Himmler schijnt gezegd te hebben: Wanneer de Fuhrer mij opdracht zou geven mijn moeder dood te schieten, dan zou ik dat doen. Ik zou trots zijn op het vertrouwen dat hij in me had geschonken. Deze zelfde Himmler, die de bevelen van de Fuhrer nauwgezet en tot op de letter uitvoerde, maakte Hitler op deze manier duidelijk dat de oorlog verloren was. 2 dagen later plegen Hitler en zijn vrouw Eva Braun zelfmoord in de Fuhrerbunker. De Russen hebben Berlijn ingenomen.
Heinrich Himmler wordt door de Engelsen gevangen genomen. Tijdens het verhoor maakt hij zich bekend
en bijt daarna een cyanide-capsule kapot. Hij sterft na een paar minuten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er door de SS een aantal propagandafilms gemaakt over het leven van de Joden in de concentratiekampen. Bergen-Belsen en Theresienstadt fungeerden als modelkampen, die men aan buitenlanders en het Rode Kruis kon laten zien. Maar hier sloeg uiteindelijk ook de verloedering, de ziekten en het lijden voor de kampbewoners toe. De berichten, die het Westen bereikten over deze kampen, kwamen in eerste instantie van de Russen, die op Auschwitz stootten. Dit werd nog afgedaan als Sovjet-propaganda. De gruwelijke werkelijkheid kwam pas echt naar buiten toen de Britten Bergen-Belsen bevrijdden. Een golf van afschuw trok over Europa.
Vanaf dat moment was Heinrich Himmler, verantwoordelijk voor de moordkampen, die werden “beheerd” door zijn SS, wel de minst geschikte persoon in de Nazi-hiërarchie om met vredesvoorstellen te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten