woensdag 29 november 2017

Something to THINK about
NOMEN EST OMEN.

Kolonialisme en imperialisme moeten worden bestreden en uitgebannen, maar allereerst uit jezelf. Dat begint binnen het “directe zijn”, “imprinting van denken en doen onder “the direct influencers” als ouders, familie, school en je broertjes en zusjes (of het gemis hieraan).' Zwarte Piet is het gevolg van de tekenkunsten van een Amsterdamse onderwijzer, die ook de uitmonstering van Sinterklaas bedacht. Deze vorm van het kinderfeest is relatief jong en aan verandering onderhevig. De reacties op de uitmonstering en de zwarte gezicht zijn m.i. overdreven. Dit kinderfeest is een commercieel festijn en het zal zich hoe dan ook aanpassen. Over een jaar of vijf hoor je niemand hier meer over.
Waar je echter over vijf jaar nog beschikt, dat is namelijk je achternaam. Ik ken een Molukse meneer, die Tutupoly heet. Dat is een koloniale naam, maar wel een om op trots op te zijn. Een naam van waarde binnen oeroude verbanden.
Hoe anders klinken de namen van Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Zo ken ik drie Surinaamse voetballers, die Zeefuik, Winter en Kluivert heten. Niks mis mee, zou je zeggen, totdat je leest, hoe deze namen tot stand zijn gekomen.
Toen Nederland, relatief laat, in de 19e eeuw de slavernij afschafte, kregen de plantage-eigenaren en slavenhouders de nobele taak om hun arbeiders van een achternaam te voorzien. Hun humeur en instelling ten op zichte van de slaaf blijkt uit de gekozen namen.
De kolonialisatie begint bij jezelf. Als ik een achternaam zou dragen, die verwees naar kolonialisatie en slavernij. Dan zou ik de naam veranderen. Een naam met andere wortels. Het kost geld, maar een beter teken vind je niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten