maandag 28 maart 2016


FORTEMAN VAN ALMENUM

In 771 werd Karel de Grote koning van Duitsland en Heer van de Nederlanden, waaronder Friesland.

Karel was een Christen-vorst, die uitbreiding van zijn rijk vond in aanvallen op zijn heidense buren, waaronder de Saksen. Karel liet de Saksische wereldboom, een kolossale eik omhakken. Het christendom zegevierend over een oud natuurgeloof, waarin bomen een centrale plek hadden.

Hetzelfde gebeurde in deze streken.

Op de hoogte van Amenum stonden een aantal heilige eiken, omringd een aantal gebouwen, die gebruikt werden door priesters en pelgrims, die vanuit de wijde omtrek het heiligdom kwamen bezoeken.

Een Forteman is een plaatselijke gezagsdrager, die door Karel de Grote werd aangesteld.

In 777 liet deze Forteman, op last van de koning, de heilige bomen omhakken. Van het hout, werd op een vijf meter hoge wal, de eerste kerk gebouwd en gewijd aan de Heilige Michael.

Voor zover bekend, de oudste christelijk kerk in Friesland, die als zodanig al 1239 onafgebroken wordt gebruikt.

De tweede Forteman heette Magnus en hij was het, die met een contigent Friese ruiterij, de Paus in Rome te hulp schoot.

In 799 werd de Paus Rome uit gezet. Hij zag geen andere mogelijkheid, dan naar Karel de Grote te reizen, die in Paderborn hof hield.

De koning reageert onmiddellijk en doet berichten uitgaan aan zijn vazallen om troepen te sturen.

Magnus Forteman geeft gehoor aan de oproep van zijn wereldlijk Heer en slaat de weg in naar Rome.

Aangekomen, zal hij zich gemeld hebben bij Charlemagne. De vooruitzichten waren somber. Rome was een vesting en zou alleen na een langdurig beleg vallen. Dit betekende veel slachtoffers, geld en vooral tijd. Al had Karel de Grote veel gebied toegevoegd aan zijn rijk, een lange afwezigheid zou leiden tot oproer en lokale opstanden.

Magnus Forteman heeft Karel van dit dilemma bevrijd. Hij, samen met zijn manschappen, ontdekten een ingang tot de Heilige Stad. Via een oude watervoer, die niet werd verdedigd, lukte het de strijdmacht van Charlemagne Rome binnen te dringen en de macht van de Paus te herstellen. Niet voor niets heeft de Paus Karel met Kerstmis 800, tot Keizer gekroond van het Heilige Roomse Rijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten