zondag 20 maart 2016

THE SCIENCE OF STUPID
Femke is back!
Op de haar eigen wijze presenteert zij een variant op “Funniest Home-videos”. Er worden filmpjes vertoond, waarin opgeschoten jongens levensgevaarlijke stunts uithalen, vaak met hoofd-
letsel en botbreuken. Femke smijt er een paar wetenschappelijke termen tegenaan, waarna de filmpjes meerdere malen worden herhaald (ter lering ende vermaak).
Sport Levensgevaarlijk gaat nog een stap verder. Ongevallen tijdens dragraces, vliegtuigstunts, motorraces, you name it, en in slow-motion. Levensgevaarlijk, dat ook, maar ook een zwaar beroep op medische diensten en techniek.

Het is allemaal nogal eenzijdig.
Femke laat de psychologische en sociologische wetenschap volkomen buiten beschouwing. Waarom de, veelal Amerikaanse stakkers die krankzinnige stunts uithalen en kicken op levensgevaarlijke “sporten”, blijft onduidelijk.
Waarom deze programma's worden uitgezonden en geprogrammeerd, gebeurd wel op psycho-sociologische gronden en marketing-profielen.
Jongeren worden uitgedaagd om steeds verder te gaan in hun experimenteer-gedrag. Straatracen en sky-diven is hip. Geweld, drama en ongevallen zijn een normaal onderdeel van je hectische en dynamische leven.

Van rust, contemplatie en speelsheid is volstrekt geen sprak meer.
Maar dat is bewust zo georganiseerd. Aan Monstertrucks, JSF's, motorraces, oorlog en vernietiging ( reeel of virtueel) valt meer te verdienen en dat weten we allemaal. Via onze ouderen en jongeren worden we geconfronteerd met de gevolgen.
Toch lukt het ons maar niet om deze zondvloed te bedwingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten