zondag 27 maart 2016


Master Klaas: Over de Vikingen

De lichamen van moeder en dochter liggen achteloos op de grond. De skeletten lijken door wolven te zijn aangevreten. De deur van de hut is ingetrapt en het huisraad is kort en klein geslagen. Delen van lichamen liggen in het rond. Hier heeft een slachting plaatsgevonden. Het jaar is te dateren: 882, zoals in kerkelijke kronieken is beschreven. Toen overvielen de Noormannen Zutphen, de rijke Hanzestad, en plunderden de nederzetting. Met bovenbeschreven gevolgen, zoals bij een opgraving in het centrum van Zutphen zichtbaar werd. Deze Noormannen (of Vikingen; afkomstig uit Scandinavië en Dene-marken) en waren berucht om hun genadeloze rooftochten. Kloosters, kerken en steden werden geplunderd en gebrand-schat, terwijl de monniken, priesters en burgers, die niet ge-vlucht waren, werden afgeslacht. Zoals in Zutphen gebeurde. Na de aanval herbouwden de overlevenden de behuizingen en legden een verdedigingswal aan. De Noormannen bleven daarna weg. De Frankische havenstad “Dorestad”, in de buurt van Tiel, werd acht keer geplunderd en in de 9e eeuw uiteindelijk niet meer opgebouwd.

De plundertochten begonnen in de 8e eeuw, met de aanval op het Schotse klooster Lindisfarne en reikten tot in Rusland (Moskou), Engeland, Ierland en Frankrijk. Kerken en kloosters waren een gemakkelijke prooi. De militaire tegenstand in Engeland en het vasteland werd groter. Vikingvorsten werden vermoord door de plaatselijke bevolking en in Engeland werden de Noormannen vernietigend verslagen. Wat er restte van de Vikingen, ging op in de plaatselijke bevolking en de adelstand (eind 10e eeuw). Het eiland Wieringen (West-Friesland) is zelfs verpacht aan een Vikingstam, die beloofden om de lokale Friezen te verdedigen tegen aanvallen van hun landgenoten.

De reizen naar het Westen, namen de plaats in van rooftochten in Europa. In 985 stichtten de Vikingen twee nederzettingen op Groenland, die het tot het jaar 1400 volhielden en enkele duizenden bewoners telden. Rond het jaar 1000 bereikte Leif Eriksson Noord-Amerika, dat hij “Wijnland” noemde, omdat er zoveel druiven groeiden. Aan de Canadese kust zijn restanten van Viking-bewoning gevonden. Het verblijf was van korte duur.

Rus was de naam voor de Vikingen, die Moskou stichtten en die zelfs Constantinopel bereikten. In de Aya Sophia is nog Viking-graffiti te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten